Wat is acne?Ernstige vorm van acne.

Acne is een huidaandoening waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. De medische term is acne vulgaris. Vulgaris is het Latijnse woord voor ’gewone’, dat wil zeggen: de meest voorkomende vorm van acne. Acne wordt ook wel "jeugdpuistjes" genoemd. Hoewel niet helemaal juist, omdat ook volwassenen er nog last van kunnen hebben, geeft deze term wel aan dat dit type acne vooral tijdens de puberteit voorkomt. Vrijwel niemand komt de puberteit door zonder acne. Wel kan acne zich op totaal uiteenlopende wijzen uiten. Bij de één blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening met behalve pukkels en puistjes in het gezicht (neus, voorhoofd, wangen) ook op de rug en de schouders, in de hals of nek. Hoewel acne op zich een onschuldige aandoening is, omdat het vrijwel altijd vanzelf verdwijnt voor het 25e jaar, werd hieraan tot

verdwijnt voor het 25e jaar, werd hieraan tot voor kort maar weinig aandacht besteed. Toch kan acne iemands leven behoorlijk vergallen, omdat het ontstaat op een leeftijd waarop men er graag bij wil horen en aandacht voor het uiterlijk groter is dan ooit. Als men dan geen gave huid heeft wordt dat als uiterst vervelend ervaren, bijvoorbeeld bij feestjes, afspraakjes of bij een sollicitatie.

Hoe ontstaat acne?

Acne is een aandoening van de talgklieren. Elke vierkante centimeter van de huid bevat ongeveer 15 talgkliertjes, die huidsmeer (talg) produceren. Dit huidsmeer is de natuurlijke dagcrème van de huid en wordt afgevoerd via een uitvoergang (het follikelkanaal) dat een opening (porie) heeft naar de huid toe. Uit sommige poriën steekt een haartje. Dat zijn de uitmondingen van de haarzakjes en de talgklieren. De poriën zonder haartje zijn de uitmondingen van de zweetkliertjes. Onder invloed van hormonen ondergaat de huid in de puberteit allerlei veranderingen, waardoor de talgklieren in het gezicht, maar ook op de rug en de borst groter worden en meer huidsmeer produceren. Bovendien wordt de talg wat dikker van samenstelling, waardoor deze moeilijker naar de huid kan worden afgevoerd.

 


 

De talgklieren in het gezicht, op de borst en rug produceren de meeste talg en die is ook iets dikker dan elders. Bij een overmatige talgproductie raken de poriën gemakkelijk verstopt en ontstaat er een comedo = mee-eter. Dieper gelegen comedo’s zijn wit maar als ze meer aan de oppervlakte zitten en er zuurstof bij kan, vindt er een oxidatieproces plaats waardoor de comedo van wit naar gelig via bruin tot zwart verkleurt; de zwarte mee-eter.

 

Bacteriën in de talgklieren en op de huid kunnen de talg omzetten in vetzuren, de comedo “verzeept” en wordt dus harder. Uiteindelijk ontstaan rode puisten ("papels"), waarin zich etter kan vormen ("pustels"). In dit stadium kan acne littekens nalaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. Ook als te laat met de behandeling wordt begonnen of wanneer de huid verkeerd wordt behandeld kan dit de vorming van littekens tot gevolg hebben. De lichtere vormen van acne genezen doorgaans zonder zichtbare littekens. Het is echter het belangrijkste littekens te voorkomen. Een goed advies daarbij is tijdig de huisarts te raadplegen.

 

Samenvattend: Acne ziet er dus niet bij iedereen hetzelfde uit. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). In andere gevallen staan ontstekingsverschijnselen meer op de voorgrond en bepalen rode pukkels("papels"), puistjes("pustels"), pijnlijke onderhuidse knobbels of cysten (met talg gevulde holtes) het beeld. Bij het ontstaan van acne werken verschillende factoren samen: een verhoogde talgproductie, een verhoorningsstoornis in de uitvoergang (het follikelkanaal), de invloed van bacteriën in de talgklieren en de invloed van mannelijke hormonen (androgenen). Deze androgenen komen overigens ook bij vrouwen voor.  Ook externe factoren; uitdrogende cosmetica, olie-, alcohol- of chloorhoudende producten maar ook druk en wrijving (denk aan de kinband van een helm, binnenzijde bovenbenen maar ook een pony) kunnen acné verergeren.

 

Acné wordt NIET veroorzaakt door voeding, slechte hygiëne, transpiratie of een vitaminetekort. Het vermijden van varkensvlees, chocolade of de inname van vitaminepreparaten is daarom niet zinvol. Acné is ook niet besmettelijk. Stress zou theoretisch niet van invloed kunnen zijn maar toch is tijdens bijvoorbeeld examenperiodes vaak een toename van de klachten merkbaar. UV-straling (zon of zonnebank) heeft juist meestal een positieve invloed door het remmende effect op bacteriegroei. Bovendien wordt de talg dunner waardoor deze gemakkelijker door de huid kan worden afgevoerd. Een cliché maar wel waar: Gezond eten, voldoende bewegen en vooral veel drinken helpen allerlei fysiologische processen te bevorderen. Een bestaande acné zal er niet door verdwijnen maar de problemen zijn wel gemakkelijker onder controle te krijgen.

Wat kan tegen acne worden gedaan?

Acne verdwijnt niet van de ene op de andere dag. Er zijn tegenwoordig weliswaar goede behandelingsmogelijkheden maar zelfs de lichtere vormen van acne vragen doorgaans langdurige aandacht. De behandeling is erop gericht acne te onderdrukken ("rustig" te houden) totdat er uiteindelijk genezing optreedt. Een acne waarbij mee-eters op de voorgrond staan vereist een andere aanpak dan een acne met voornamelijk ontstekingsverschijnselen. Bovendien spelen de ernst van de acne maar ook leeftijd en geslacht een belangrijke rol bij de keuze van het anti-acnemiddel waarmee de behandeling wordt gestart.

Wat kan er thuis tegen Acne worden gedaan?
Er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om het probleem onder controle te houden; Ten eerste is het belangrijk de huid goed schoon te houden. Gebruik niet te heet water en weinig ongeparfumeerde zeep, bijv. de Hand & Facewashgel van
Courtin*. Deze is ongeparfumeerd en bevat Tea Tree Oil dat sterk reinigend en antiseptisch werkt en daarmee de bacteriegroei remt. Gebruik beslist geen schurende of agressieve middelen. Dus geen scrub, uitdrogende crèmes of (alcoholhoudende) lotions. Deze kunnen de acné verergeren. Ga ook beslist niet krabben of met nagels uitdrukken want dat heeft onherroepelijk littekens tot gevolg!

 

Reinigen kan d.m.v. het gebruik van een milk en lotion of de genoemde washgel. Een milk lost vuil zoals zweet, talg, stof en vooral cosmetica gemakkelijk op. Na het afspoelen gebruikt u de lotion om de laatste restjes milk te verwijderen en de zuurgraad van de huid te herstellen. Lotion is dus niet bedoeld voor de reiniging maar voor de afsluiting daarvan. Na reiniging met alleen een (alcoholhoudende) lotion (zoals bijv. Clearasil) voelt de huid na afloop wel "lekker strak" aan en het lijkt in eerste instantie ook wel te werken maar in feite droogt het niet alleen de puistjes uit maar ook de huid. Als reactie op die uitgedroogde huid zal de huid extra talg aanmaken zodat een agressief middel het probleem uiteindelijk in stand houdt. In plaats van een milk en lotion, tevens sneller en voordeliger, is het reinigen met Courtin washgel. Het kan ook als douchegel worden gebruikt i.p.v. zeephoudende producten die juist een negatief effect hebben. Regelmatig gebruik van de Courtin washgel zorgt voor een daling van de talgklierfunctie en daarmee voor minder mee-eters. Het doodt de bacteriën op de huid zodat er minder snel ontstekingen ontstaan.

 

Als er niet alleen te veel talg wordt aangemaakt maar ook de poriën verstopt zijn door een overschot aan dode huidcellen is, naast de dagelijkse reiniging, 1 tot 3 x per week peelen aan te bevelen. Een peeling heeft hetzelfde effect als een scrub maar omdat deze puistjes kan openschuren, met allerlei nare gevolgen, is een peeling beter. Gebruik de Courtin antiseptische peeling bij voorkeur tijdens een douche of bad. Een warme huid heeft wekere cellen en die zijn een stuk gemakkelijker te verwijderen. Verwarm het gezicht met warm water, dep overtollig vocht eventueel even af, en breng dan een kleine hoeveelheid peeling (ong. een theelepeltje) op het gezicht aan. Blijf dit met de vingertoppen net zolang over het hele gezicht ronddraaien totdat de substantie stroef wordt. Dan afspoelen met lauw water. De zuurgraag weer herstellen met een vochtig watje met Courtin lotion. Na deze voorbehandeling is de huid zacht en week en kunnen mee-eters m.b.v. een comedonendrukker gemakkelijk worden verwijderd.

 

Het is heel belangrijk om hygiënisch te werken. Dit geldt voor zowel het materiaal als uw huid. Met desinfectielotion of alcohol reinigt u voorafgaand en na afloop van ieder gebruik de comedonendrukker. Desinfectielotion kunt u ook gebruiken om de huid vooraf te desinfecteren. Meestal komt de comedo vanzelf naar buiten als u het gaatje over de mee-eter heen legt en lichte druk geeft. Grotere comedo’s pakt u stuk voor stuk aan maar op bijvoorbeeld de kin zitten vaak heel veel zeer kleine witte puntjes, trek hier met lichte druk "baantjes" dan komen ze er achter elkaar uit. Span in beide gevallen de huid enigszins aan. Als een mee-eter er echt niet uit wil is de enige oplossing er met een steriel naaldje een gaatje in te maken. Laat dit bij voorkeur over aan uw schoonheidsspecialiste, zij kan dit zonder beschadigingen doen. Dat de huid na de behandeling wat rood ziet is normaal. Er mogen zich echter geen bloedinkjes voordoen, hoe klein ook. Gebeurt dit toch dan drukt u te hard. Een extra gevaar van te hard duwen is dat de talgklier onderhuids opengaat met een (steriele) ontsteking als gevolg. Voorzichtig werken dus en alleen mee-eters aanpakken, eenmaal actieve ontstekingen (rode bultjes met of zonder witte kopjes) laat u met rust om verergering en littekens te voorkomen!

Met de
pure Tee Trea olie kunnen zowel zichtbare als onderhuidse ontstekingen m.b.v. een wattenstaafje, worden aangestipt waarna ze sneller zullen verdwijnen. Het gebruik van crème is niet noodzakelijk maar als u dat prettiger vind voelen is dat natuurlijk prima, het helpt ook weer om het huidregeneratieproces te verbeteren. Breng de Courtin crème breng bij voorkeur ’s avonds aan, na de reiniging. In rust werken alle organen, dus ook de huid, harder dus de werkstoffen worden dan beter opgenomen. Dit geld natuurlijk ook voor het gebruik van het zeer effectieve Courtin antiseptische masker waarmee de poriën niet alleen zeer diep gereinigd worden maar dat ook roodheid (als gevolg van het verwijderen van mee-eters) sterk verminderd. De opname van de werkstoffen is nog beter wanneer eerst de Courtin Peeling is toegepast.

Naast de thuisbehandeling kan een geregeld bezoek aan de schoonheidspecialist voor een dieptereiniging zichtbaar voor verbetering zorgen. Over het algemeen is acné een ontsierende maar ongevaarlijke kwaal die na verloop van tijd vanzelf verdwijnt. In heel ernstige of zeer langdurige gevallen kan een huisarts of dermatoloog medicatie voorschrijven.

 

*Courtin is een zeer betaalbare lijn op basis van Tea Tree Oil; een zeer sterk antiseptische olie uit Australië waarmee heel goede resultaten bij probleemhuiden (o.a. acne en psoriasis) kan worden bereikt.
 

Wat kan er medisch tegen acne worden gedaan?
Bij de milde vormen van acne begint de huisarts met het voorschrijven van eenvoudige lokale middelen die de verhoorningsstoornis en daarmee de afsluiting van de afvoergang (het follikelkanaal) tegengaan. Tot deze middelen behoren: benzoylperoxide 5-10%in de vorm van een gel Door het gebruik van benzoylperoxide schilfert de hoornlaag van de huid af, waardoor de inhoud van de comedonen ("mee-eters") gemakkelijker naar buiten kan komen. Bovendien heeft benzoylperoxide ook bacterieremmende eigenschappen, waardoor het middel zowel geschikt is voor gebruik bij een comedonen acne als bij acne met lichte ontstekingsverschijnselen. Ook zijn er middelen, waarin benzoylperoxide is gecombineerd met een anti-schimmelmiddel. Van de andere lokale middelen, die de verhoorningsstoornis tegengaan noemen we salicylzuur, resorcine, zwavel en een uitsluitend op recept verkrijgbare vitamine A-zuur bevattende crème.
 

Heeft een behandeling met middelen, die de verhoorningsstoornis tegengaan onvoldoende resultaat en is er bovendien sprake van wat ernstiger ontstekingsverschijnselen dan kan de arts antibiotica voorschrijven om het aantal bacteriën te doen verminderen. Uitwendige antibiotica worden hoe langer hoe minder toegepast omdat bacteriën in toenemende mate ongevoelig (resistent) worden voor het antibioticum. Dit merkt men als na vier weken nog steeds geen duidelijke verbetering is opgetreden. Daarom worden de laatste tijd bij acne met ernstige ontstekingsverschijnselen antibiotica voorgeschreven, die men in de vorm van tabletten of capsules moet innemen. Antibiotica remmen de bacteriegroei in de talgklierfollikels en gaan de vorming van vrije vetzuren, die door deze bacteriën worden veroorzaakt, tegen. Men kiest hiervoor in eerste instantie doorgaans een antibioticum uit de groep van de tetracyclines. De verbetering treedt soms pas na enkele weken op. Een kuur duurt meestal drie tot zes maanden en hangt o.a. af van de snelheid, waarmee verbetering optreedt. Ook andere antibiotica worden voor de behandelig van acne toegepast.

Voor vrouwen wordt ook wel een bepaalde anticonceptiepil voorgeschreven, die o.a. progestageen bevat. Dit hormoon zorgt er voor, dat de mannelijke hormonen (androgenen) in hun werking worden afgeremd, waardoor de overmatige productie van talg vermindert. Vrij snel na het begin met deze "pil" merkt men dat huid en haren minder vet worden. Voor het effect op pukkels en puistjes moet men doorgaans wat langer wachten: drie à vier maanden. Deze pil is niet geschikt voor mannen, omdat het naast een middel tegen acne ook een anticonceptiepil is, die het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevat.