Couperose / Teleangiëctasieën

Deze als roodheid waarneembare huidaandoening komt vooral voor op de wangen en neusvleugels en word veroorzaakt door chronisch verwijde haarvaatjes. In de volksmond heet dit couperose maar de officiële benaming is teleangiëctasieën, kortweg telé’s. Couperose is in de dermatologie de medische benaming van een op telé’s gelijkende huidziekte die gepaard gaat met puistvorming. Die aandoening wordt ook wel rosacea genoemd en vertoont veel gelijkenis met acne, met dat verschil dat gewone acne (acne vulgaris) vooral bij jongeren voorkomt en couperose/rosacea juist bij ouderen.

Oorzaken

Wanneer de fijne weefselbloedvaatjes in de huid hun elasticiteit verliezen raken deze overvuld met bloed. Er zijn dan vertakte netwerken van bloedvaatjes zichtbaar variërend in kleur van lichtroze tot paarsblauw. Wanneer de kleur helderrood is, zijn slagadertjes aangedaan en is er sprake van stuwing. Wanneer het om adertjes gaat is de kleur donkerrood tot paarsblauw en is er juist stremming van het bloed.

Telé’s zijn vooral goed zichtbaar in een dunne droge huid. De meest voorkomende oorzaak is degeneratie van het bindweefsel van de bloedvaten (het bindweefsel wordt slapper). Erfelijkheid en leeftijd zijn bepalend maar ook langdurige blootstelling aan ongunstige weersomstandigheden en wisselende temperaturen kan een rol spelen.

Ook een spinnetje (spinneavus) is een soort telé die er uitziet als een klein rood vlekje met spinachtige pootjes. Ze kunnen op het gehele lichaam voorkomen en aangeboren zijn of ontstaan door degeneratie van het bindweefsel maar ook spontaan of als gevolg van trauma, bijvoorbeeld hard stoten.

Behandeling

Afhankelijk van de mate waarin ze voorkomen en de plaats waar ze zich bevinden kunnen telé’s en spinnetjes worden gecoaguleerd. Hierbij wordt met een hoogfrequente wisselstroom via de punt van een naaldje over de huid bewogen en stolt het bloed in het verwijdde bloedvaatje. Deze behandeling is volkomen veilig en het resultaat is blijvend. Het kan een lichte tinteling of iets branderig gevoel geven maar is goed verdraagbaar, mede omdat de behandeling per vaatje kortdurend is. Na de behandeling is mogelijk nog enkele dagen sprake van roodheid en ook kan zich een klein korstje vormen. Na ongeveer een week is het resultaat zichtbaar. Soms zijn meerdere behandelingen nodig en bij wijdvertakte duidelijk waarneembare telé’s worden steeds alleen de felste plekjes behandeld, waardoor op den duur toch een rustiger huidbeeld ontstaat. Uitgebreide telé’s geheel verwijderen is helaas niet mogelijk, wel kunnen via een dermatoloog soms goede resultaten bereikt worden. 

Producten

Bij een bezoek aan de schoonheidsspecialist zal tijdens een gezichtsbehandeling geen gebruik worden gemaakt van het stoomapparaat (de vapazone) omdat de huid dan te sterk verwarmd wordt en de aandoening verergerd. Om diezelfde reden is het voor mensen met telé’s verstandiger om geen gebruik te maken van sauna’s. Gaat u toch naar een saunacentrum kies dan bijvoorbeeld voor het Turks stoombad dat veel minder belastend is. Ook een scrubbehandeling waarbij dode huidcellen worden verwijderd is belastend. Daarom ook bij de thuisverzorging geen scrub gebruiken maar volstaan met goed reinigen met een passende milk en lotion. Wanneer het echt nodig is dode cellen te verwijderen, bijv. bij veel schrale plekjes, is een peeling-of lysingbehandeling door de schoonheidsspecialist mogelijk. Kies bij thuisgebruik van een masker voor een crème- of gelvariant. Het gebruik van cosmeticaproducten met kamille, hamamelis, kastanje, rutin of azuleen verdienen daarbij de voorkeur. 

Make-up

Wanneer de roodheid van de huid erg vlekkerig is dan kan met een lichtbeige of groenige concealer in stick of crémevorm het geheel wat egaler gemaakt worden. Daarna een dekkende foundation in de kleur van de halshuid aanbrengen. Kies voor een tint met een gele of beige ondertoon en vermijd rode tonen. Eventueel de foundation mengen met wat lichtgroen gekleurde vloeibare make-up om de roodafdekkende eigenschappen nog verder te verbeteren. Afpoederen met een lichtbeige gezichtspoeder verbeterd het effect en zorgt ervoor dat de overige kleurcosmetica beter blijft zitten.

Werk luchtig en voorkom wrijven, zeker op de teleangiëctasieën. Bij de oogmake-up hebben groene, en grijsgroene kleuren de voorkeur. Vermijd in elk geval blauw, paars en roze! Voor de lippen geen bruin of oranje gebruiken, wel zacht rozerode tinten. Wees voorzichtig met rouge of laat deze weg. Indien wel een rouge gewenst is, een tint kiezen die de kleur van de telé’s, zoals deze door de foundation heen schemeren, benaderd.