Overbeharing

Met uitzondering van de handpalmen en voetzolen heeft de mens praktisch overal haargroei. De meeste (dons)haartjes vallen nauwelijks op maar vrijwel iedereen heeft ook duidelijk zichtbare haartjes, soms op plaatsen waar men ze niet mooi vindt. In hoeverre u zich hier aan stoort en er iets aan wilt doen is heel persoonlijk en wordt mede bepaald door cultuur, religie en mode.

Waar het hoofdhaar min of meer eeuwig doorgroeit hebben alle overige haren een gemiddelde levensduur van ongeveer een maand, dit is afhankelijk van aangeboren en erfelijke factoren maar ook hormoonhuishouding (geslacht, leeftijd, medicijnen) en het seizoen (haren groeien in de zomer vaak sneller dan in de winter) spelen een rol .       

Epileren/depileren
Bij het zelf verwijderen van ongewenste haargroei heeft u verschillende mogelijkheden. Het snelst en goedkoopst is een depilatie-methode zoals scheren. Het grote nadeel is dat u dit zeer frequent, mogelijk zelfs dagelijks, zult moeten bijhouden.  Dat haren stugger terugkomen na het scheren is onzin. Haren lopen naar boven taps toe en omdat ze op een punt direct boven het huidoppervlak worden afgesneden komt dit bredere haaroppervlak al snel weer bovenpiepen; u voelt en ziet stoppeltjes.  

Bij epilatie-methodes zoals epileren en harsen worden de haren met wortel en al verwijderd. Een haartje in de anagene (=groei) fase zal er dan een maand over doen om te worden vervangen. Een haartje in de katagene (=volgroeide) fase of telogene (=rust) fase zal eerder zijn vervangen. Nadeel van epilatie is dat om goed grip te hebben op de te verwijderen haartjes deze enige lengte moeten hebben. Groot voordeel is dat u doorgaans ongeveer een maand plezier heeft van deze ontharingsmethode en dat de haartjes met een zacht uiteinde weer bovenkomen.  

Theoretisch maakt het niets uit of en hoe vaak een haar wordt verwijderd, de mate en vorm van haargroei is namelijk constitutioneel bepaald. In de praktijk blijkt echter dat regelmatig epileren of harsen wel degelijk een verminderde haargroei kan bewerkstelligen, denk maar aan de dames die in de jaren 60 hevig geëpileerd hebben; zij hebben nauwelijks nog wenkbrauw over. Helaas is, zeker bij zuidelijke types, ook het tegenovergestelde mogelijk. Overigens kunt u storende haren die uit een wratje of pigmentvlek groeien beter niet uittrekken. De huidcellen op een dergelijk plekje zijn wat gevoeliger voor manipulatie en uittrekken kan verandering in de cellen teweegbrengen liever afknippen dus!

Harsen
Tijdens een harsbehandeling bij een schoonheidsspecialist zal deze warme, vloeibare hars via een roller of met een spatel op de te ontharen huid aanbrengen. Vervolgens wordt er een strook harspapier aangebracht en in de hars gedrukt. De schoonheidsspecialist zal de huid zoveel mogelijk opspannen alvorens de strook met hars en al te verwijderen. Hierbij worden alle haartjes met wortel en al uitgetrokken. Dit is een eerste keer vaak gevoelig maar geregeld harsen zorgt voor steeds zachtere haartjes en bovendien treedt gewenning op. De meeste mensen die regelmatig harsen vinden het verwijderen van een pleister een stuk pijnlijker! Er zijn strips te koop voor thuisgebruik maar het vakkundig toepassen van hars is erg van invloed op het resultaat. Het in de juiste richting aanbrengen en verwijderen van de hars is bijvoorbeeld erg van belang bij het voorkomen van afbreken en ook het spannen van de huid kan een grote rol spelen. Daarbij is goed spannen ook een voorwaarde om onnodige pijn te voorkomen en iemand die daarvoor is opgeleid en overal goed bijkan zorgt daarmee voor een beter resultaat met minder pijn én de juiste nabehandeling met harsolie, kalmerende gel en haargroeiremmende mousse.

De harsmethode wordt veel gebruikt voor been-ontharing maar kan ook elders worden toegepast mits de huid ter plekke maar opgespannen kan worden. Zo kan ook ongewenste haargroei van bikinilijn, oksel, armen, rug of het gelaat (kin, bovenlip en zelfs wenkbrauwhaartjes) worden verwijderd. Voor sommige vrouwen is een harsbehandeling vlak voor of tijdens de menstruatie iets pijnlijker. Voor gevoelige types wel iets om rekening mee te houden!

Met het harsen wordt de behandelde huid meteen ontdaan van dode huidcellen. Op zich juist prima maar houdt er wel rekening mee dat u de eerste 24 uur wat vatbaarder bent voor bijvoorbeeld zonnebrand.

Wenkbrauwen
De wenkbrauwen zijn in hoge mate verantwoordelijk voor de gezichtsuitdrukking, wees dan ook voorzichtig met epileren! U kunt dit professioneel laten doen door de schoonheidsspecialiste. Wilt u het, daarna, zelf bijhouden; haal alleen de losse haartjes aan de onderzijde en tussen de wenkbrauwen weg en laat de natuurlijke vorm zo veel mogelijk intact, smalle streepjes zijn al heel lang uit, natuurlijk is het devies! Borstel eerst alle haartjes omhoog zodat de natuurlijke lijn zichtbaar wordt. Leg om het juiste beginpunt te bepalen een potlood of penseeltje vanaf de neusvleugel langs de binnenooghoek; alle haartjes die buiten het lijntje op de neusbrug zitten kunt u weghalen. Leg voor het juiste eindpunt het penseeltje vanaf de neusvleugel langs de buiten ooghoek; alle haartjes aan de buitenzijde van het lijntje kunnen weg. Kijk voor het aanpassen en kleuren van de wenkbrauwen bij de make-up tips voor oogverblindende ogen. Epileren gaat het gemakkelijkst als de huid zacht is en de poriën open staan, dus na een douche of bad. Houd met de wijs- en middelvinger van uw ene hand het stukje huid waar u bezig bent zo strak mogelijk; hoe strakker hoe minder pijnlijk! Vindt u het evengoed vreselijk naar? Vooraf even koelen met een ijsblokje (niet te lang en voor u gaat epileren eerst weer goed droog maken) maak het een stuk minder pijnlijk.

Definitieve ontharingsmethoden
Er bestaan diverse methoden voor het definitief verwijderen van ongewenste haargroei. Hieronder volgt een overzicht. Voor sommige methoden kunt u bij een gespecialiseerde schoonheidsspecialist terecht of kunt u via de huisarts naar bijvoorbeeld een dermatoloog worden doorverwezen. Wanneer sprake is van zeer overmatige/ pathologische haargroei (bijv. hirsutisme) is soms, gedeeltelijke, vergoeding door de ziektekostenverzekeraar mogelijk. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen vraag dan voordat u de behandeling start bij uw ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Ontharingsmethodes  als galvanische-, hoogfrequente- of blendelektrolyse worden nog maar weinig toegepast maar omdat ze een enkele keer nog wel voorkomen staat onderaan een beschrijving van deze methodes.

Modern en effectief zijn ontharingstechnieken met laser, epilight, IPL etc. Hierbij worden lichtbundels met een zekere golflengte op de behaarde huid losgelaten die de moedercellen vernietigen. Voorwaarde is wel dat er sprake is van gepigmenteerd, dus donker, haar in combinatie met een lichte huid. Ook deze methodes zijn niet geheel pijnloos maar het gevoel alsof er een elastiekje tegen de huid wordt afgeschoten is draaglijk, zeker als de behandeling gemotiveerd wordt ondergaan. Per keer kan een redelijk groot gebied behandeld worden maar de zeer kostbare apparatuur en het feit dat alleen speciaal opgeleide personen/artsen de apparatuur mogen bedienen maken dat ook hier een prijskaartje aanhangt. De ontwikkelingen gaan nog altijd snel dus laat u heel goed voorlichten over mogelijkheden, kosten, aantal behandelingen en te verwachten resultaat.

Galvanische elektrolyse: hierbij wordt een gelijkstroom uit bijvoorbeeld een batterij langs de naald naar de haarwortel geleid. Uit het aanwezige water en zout wordt natriumhydroxide verkregen dat door zijn bijtende werking de haarmatrix (= de moedercellen) vernietigd. Het is de meest effectieve wijze waarop haar permanent verwijderd kan worden, maar het is zeer tijdrovend, tot meer dan een minuut per haar.

Hoogfrequent elektrolyse: de hoogfrequente (5 tot 30 mHz) wisselstroom die langs de naald naar de haarwortel geleidt wordt produceert warmte in de haarwortel, die daardoor vernietigd wordt. Hier is het water/ zout mengsel van belang als geleider tussen naald en haarmatrix. Deze vorm van elektrolyse is veel sneller dan galvanische elektrolyse, slechts enkele seconden per haar. Het vernietigend vermogen is echter niet zo consistent als bij het galvanische proces. Redenen hiervan zijn onder andere, verschillen in haardikte, dikke haren hebben meer stroom nodig dan dunne, misvormde haarzakjes en sterk gebogen haarzakjes zoal veel voorkomt bij mensen met een donkere huid zorgen ervoor dat de afstand van de naaldpunt tot de matrix te groot is. Dit probleem is minder belangrijk voor het galvanische proces.

Blend elektrolyse: Door zowel gelijk- als wissel stroom toe te passen worden de sterke punten van beide methoden gecombineerd. Dit is dan ook de meest effectieve wijze tot nu toe. Als elektrolyse goed uitgevoerd wordt zullen er zelden brandplekken en littekens ontstaan. Wel kan de genoemde irritatie en zwelling voorkomen. Het is belangrijk dat de naald in de richting van de haar tot aan de bodem van de haarzakje geplaatst wordt. In tegenstelling tot wat algemeen geloofd wordt beïnvloed scheren het groeien van het haar niet, wel verhoogd het de effectiviteit van elektrolyse. Als je 1 tot 5 dagen voor de elektrolyse scheert, ben je ervan verzekerd dat je alleen anageen haar behandeld. Dit is wel handig, omdat zeker in het begin 50 tot 80 procent uit telogeen haar bestaat. Telogeen haar is behalve onuitroeibaar, ook verantwoordelijk voor de meeste problemen die zich bij elektrolyse voordoen. Doordat de haarzakje korter is dan die van een anagene haar en de geleidbaarheid verminderd is, leid je relatief veel stroom af naar de huid, met alle oncomfortabele gevolgen van dien. Brandplekken kunnen ontstaan en door misvorming van het haarzakje kan een ontsteking ontstaan en ingroei van de nieuw te groeien haar. Tot nu toe klinkt het allemaal zeer positief en vraag je je af waarom het dan niet massaal toegepast wordt. Het tijdsaspect is al eens genoemd, omdat de haren stuk voor stuk behandeld moeten  worden, is dit  een zeer tijdrovende behandeling die daardoor erg kostbaar is. Het is dus eigenlijk alleen goed inzetbaar als het om betrekkelijk kleine gebieden gaat. En als laatste , maar waarschijnlijk niet eens als minst belangrijke punt, het doet zeer.  De eenvoudigste wijze om pijn te bestrijden is afkoelen. Door eerst ijs of een afkoelende spray op te brengen verminder je de gevoeligheid. Sinds een aantal jaren is er een middel, Emla geheten dat in staat is de huid als barrière te doorbreken en  verdoving van de onderliggende laag te bewerkstelligen  zonder, te hoeven prikken. Maar het blijft een gevoelige behandeling.