Hoe ontstaan pigmentvlekken?

 
UV-stralen uit zonlicht zetten de pigmentcellen in de huid aan tot de aanmaak van melanine, met een egale bruine teint als gevolg. Door de productie van melanine beschermt de huid zich tegen UV straling. Als dit proces verstoord raakt door bijvoorbeeld vrije radicalen, hormonale invloeden (zwangerschap, overgang, anticonceptiepil), het slikken van bepaalde medicijnen, stress, een huidtrauma (littekens, wondjes, acne) of fotosensibele (lichtgevoelige) crèmes, kunnen plaatselijke ophopingen van pigment ontstaan: pigmentvlekken!

Pigmentvlekken worden dus gevormd doordat de huid onder invloed van zon plaatselijk te veel pigment aanmaakt. Vooral plekken die veel zon hebben gehad, zoals gezicht, hals en handen, zijn gevoelig voor pigmentvlekken. Hoe vaker de huid wordt blootgesteld aan UV-straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Pigmentvlekken worden vaak pas op latere leeftijd zichtbaar (hoe ouder de huid, hoe meer blootstelling aan UV straling) en worden daarom vaak onterecht ouderdomsvlekken genoemd.

Soorten pigmentvlekken

Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken. De aanpak is veelzijdig.
Afhankelijk van het type pigmentvlek, het onderliggende huidtype en aanleg kan behandeling tot goede resultaten leiden. Pigmentvlekken zijn niet erfelijk overdraagbaar en normale pigmentvlekken zijn doorgaans onschuldig. Jeuken de vlekjes, veranderen ze van kleur of grootte bezoek dan een specialist.

 • Pigmentvlekken (ouderdomsvlekken):
  Dit is de meest voorkomende vorm van hyperpigmentatie. Ze worden veroorzaakt door zonbeschadiging of huidveroudering en komen voor op gezicht, hals en handen. Crèmes en peelings dragen bij aan een oplichting van de huid.
 • Geboortevlekken:
  Deze vlekken zijn diep onderhuids en kunnen ontaarden in kwaadaardige kankers. Bij twijfel over de aard van de vlek, wordt deze vlekken chirurgisch verwijderd. Verheven pigmentvlekken met een rustig karakter kunnen ook op andere manieren verwijderd worden.
 • Melasma en zwangerschapsmaskers:
  Deze grote vlekken op het gelaat zijn doorgaans erfelijk en hormonaal bepaald. Veelvoorkomende plaatsen zijn de bovenlip, het voorhoofd en de wangen. Deze vorm van hyperpigmentatie vergt het meeste geduld. De klassieke behandeling omvat crèmes en peelings.
 • Donkere pigmentkringen rond de ogen.
  Indien de bloedcirculatie rondom de ogen niet optimaal is, kunnen er donkere pigmentkringen rondom de ogen ontstaan. Ze kunnen ook wel etnisch bepaald zijn (o.a. Mediterrane en Aziatische huidtypes). Crèmes en peelings kunnen de huid vaak flink verlichten. Maar ook hier is geduld noodzakelijk.
 • Gepigmenteerde littekens
  Bij blootstelling van recente littekens aan UV-straling kunnen pigmentvlekken het gevolg zijn. Behandeling met crèmes en peelings kan verbetering opleveren maar dit is, zoals bij alle pigmentvlekken, sterk afhankelijk van de aard van de pigmentvlek.

Lees hier meer over hoe u pigmentvlekken thuis kunt aanpakken.