Schimmelnagels

Wat is een schimmelnagel of kalknagel?

Schimmelnagels worden ook ‘kalknagels’ genoemd. Een schimmel(nagel)infectie is een infectie van de teen en/of vingernagel(s) door een schimmel. Het gaat om schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken. Schimmelnagels ontsieren je handen en voeten, hoe goed je die ook verzorgt. Onbehandelde schimmelnagels of kalknagels kunnen na verloop van tijd geelwit of zelfs geelbruin van kleur worden. De nagel is vaak ook in sterke mate verdikt. De nagel kan loslaten van de onderlaag en afvallen. Er groeit vervolgens een nieuwe nagel uit ,die echter op zijn beurt ook geïnfecteerd zal zijn met de schimmel. Meestal is je grote teen de pineut en begint de infectie aan het einde en aan de zijkanten van de teennagel.

Wat zijn risicofactoren om een schimmelnagel te krijgen?

De kans op een schimmelnagelinfectie is groter als je nagels beschadigd zijn door bijvoorbeeld te nauwe of anderszins slecht passende schoenen en/of het verkeerd afknippen van je nagels. Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig, het is zeker niet gezegd dat ook iedereen schimmelnagels krijgt. Schimmelsporen groeien normaal gesproken niet uit, tenzij de omstandigheden  (extra) gunstig zijn. Ook is het zo dat de een er gevoeliger voor is dan de ander. Het hebben van een slechte gezondheid en een verminderde afweer, of bepaalde gezondheidsproblemen, zoals bloedsomloopproblemen als gevolg van suikerziekte, maken je vatbaarder voor het krijgen van een schimmelnagel.

Verder is het zo dat schimmels goed gedijen in vochtige en warme omstandigheden. Deze geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen. Ook het dragen van schoenen die zweetvoeten veroorzaken, vormen een ideale omgeving voor schimmels.

Hoe kan een schimmelnagel behandeld worden?

Een schimmelnagelinfectie is een vervelende en hardnekkige aandoening. Dit komt doordat de schimmel aan de onderkant van de nagel zit. Behandeling is mogelijk door laserbehandeling waarbij het nagelbed van de schimmelnagel doormiddel van een laser verhit wordt. Hierbij wordt de schimmel vernietigd. Er zijn gemiddeld 4 behandelingen nodig, met een interval van circa 4 tot 6 weken. Belangrijk is dat de nagel een normale nageldikte heeft. Eventueel zou de nagel voorbehandeld moeten worden door een pedicure. De behandeling kan (licht) gevoelig zijn, maar is dragelijk. Laat u hierover voorlichten door uw huisarts. 

Is een laserbehandeling een stap te ver, pakt u het liever thuis aan of wilt u na een laserbehandeling herbesmetting vooorkomen dan zijn er diverse antschimmelproducten leverbaar. Welk middel het beste werkt hangt vooral af van het type schimmel. Meestal werkt een breed spectrum middel voldoende maar indien na enkele weken geen resultaat zichtbaar is kan het zinvol zijn een ander middel te proberen. Klik hier voor de door ons leverbare antischimmelmiddelen.
 

  • breng 2x daags het antischimmelmiddel aan
  • verschoon 2x daags sokken verschonen en regelmatig wisselen van schoenen verminderd de groei van de schimmel.

  • Na het dragen van schoenen om deze direct in te spuiten met een desinfectie (wel in de nog warme schoen want daar groeien bacteriën)

  • 1x per week de voeten / handen laten weken in een biotex badje om de nagel te verzachten

  • Vijlen zodat er geen verdikking ontstaat

  • Goed schoon en losmaken van de nagel

Hou er rekening mee dat het elimineren van een schimmel een enorm lange tijd vergt. Ook bij zeer consequente toepassing, wat een voorwaarde is om deze strijd te winnen (!), kan het wel een jaar duren voor er een gezonde nagel ontstaat. 

Hoe je ook je best doet, het is altijd mogelijk een herinfectie te krijgen. Dit komt doordat de schimmel overal voorkomt, vooral in (openbare) douches en (sport)kleedkamers, draaag daar dus altijd slippers.

Hoe voorkom je een herinfectie?

Schimmels gedijen het best op warme en vochtige plekken. Zorg dus dat de voeten voeten zeepvrij en goed droog worden gehouden (vooral ook tussen je tenen!) Draag badslippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes en drag geen synthetische sokken of pantykousjes. Houdt nagels kort en draag geen knellende maar goed passende en ventilerende schoenen. Behandel de binnenzijde van alle schoenen met een schimmeldodend middel om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en op deze manier een herinfectie veroorzaken. Trek dagelijks andere schoenen aan. Schoenen hebben namelijk een dag nodig om het vocht van transpirerende voeten kwijt te raken.