Voeten zijn het meest vergeten lichaamsdeel!

Veel mensen vergeten hun voeten goed te verzorgen en toch zijn ze letterlijk de dragers van ons bestaan. Een goede voetverzorging voorkomt veel voetproblemen dus wees lief voor uw voeten! Houdt de nagels kort en recht om ingegroeide nagel te voorkomen. De voeten én nagelriemen dagelijks insmeren met voet-of klovencrème houdt de voeten zacht en voorkomt eeltvorming. Wanneer toch sprake is van overtollig eelt, kan dit met een puimsteen of schaaf worden verwijderd. Denk eraan dat regelmatig wisselen van schoeisel erg belangrijk is! Niet alleen is het voor uw voetspieren beter als ze moeten blijven “werken”, schoenen moeten ook de tijd krijgen om opgenomen vocht weer te laten verdampen.

 

Hieronder een aantal veel voorkomende voetproblemen en tips om er vanaf te komen.

 

Ingegroeide nagels

Ingegroeide nagels kunnen hevige pijnklachten veroorzaken. Ze zijn vrijwel altijd het gevolg van het verkeerd knippen van de nagels. Knip teennagels recht af. Een lichte ronding mag maar knip of vijl de zijkanten beslist niet weg, er moet overal een klein witrandje zichtbaar blijven. Een pedicure kan u helpen om uw teennagels weer in vorm te krijgen. Bij ernstig ingegroeide nagels kan operatief worden ingegrepen maar helaas is dat lang niet altijd afdoende.  Hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

 

Kalknagels

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmel. Het is dan ook geen aandoening die uit zichzelf zal verdwijnen maar met de juiste behandeling worden ook bij hardnekkige schimmelnagels goede resultaten bereikt. Voor de behandeling van schimmelnagels is het belangrijk om de nagels, naast de normale hygiëne, 1 tot 2 x daags in te smeren met Myconol. Masseer de olie ook goed in op de nagelriemen, gebruik eventueel een wattenstaafje en breng aanniet alleen op de aangedane nagels aan maar ook op de naastliggend ter voorkoming van herbesmetting via de schimmelsporen. Breng, wanneer het nagelbed door de infectie deels los is geraakt, de olie m.b.v. een wattenstaafje of een pipetje ook voorzichtig onder de nagel aan. De Courtin voetbalm kan dagelijks worden aangebracht.  Zorg dat de voeten steeds goed schoon en droog zijn, let ook op de huid tussen de tenen!, voordat nagelolie of voetbalm worden aangebracht. Wellicht ten overvloede: trek ten minste eenmaal per dag schone sokken aan en wissel ook regelmatig van schoenen (bijv. om de 1 a 2 dagen). Draag in huiselijke omgeving b.v.k. slippers o.i.d.; voldoende zuurstof helpt beslist om het genezingsproces te versnellen. Het belangrijkste: zet de behandeling met Myconol consequent voort totdat álle nagels helemaal roze en gezond zijn.

 

Schimmels
Er bestaan vele soorten schimmels die zich op de voeten en tussen de tenen kunnen manifesteren. Om schimmels te voorkomen is het beslist aan te raden om bij het douchen en baden, zeker in openbare ruimten, altijd slippers te dragen. Mocht u toch een voetschimmel oplopen dan heeft uw huisarts verschillende middelen om deze aan te pakken. Omdat er vele soorten schimmels zijn is het soms lastig het juiste middel te vinden. Ook hier; goed verzorgen, dagelijks smeren en vooral volhouden zijn belangrijk om het probleem onder controle te krijgen.

 

Zweetvoeten

Zweetvoeten zijn een lastig verschijnsel waar iedereen, jong of oud mee te maken kan krijgen. Sommigen hebben er altijd last van, anderen alleen bij het dragen van bepaald schoeisel. Ziekte, medicijngebruik en hormoonwisselingen kunnen invloed hebben op de kwaal. Zoeken naar de oorzaak is lastig en ook al is die bekend, er valt niet altijd iets aan te doen. De verschijnselen van zweetvoeten kunnen, naast de normale dagelijkse hygiëne zoals het reinigen van de voeten, het aantrekken van schone, katoenen, sokken en het regelmatig, bijv. om de dag, wisselen van schoenen, zoveel mogelijk luchtige schoenen te dragen, met diverse producten uit de Courtin voetverzorgingslijn echter goed onder controle worden gehouden.  Naast de dagelijkse douche af en toe een intensieve reiniging met het Antiseptisch Voetbad ( 1 el gel mengen met 4 liter water) zorgt voor extra frisse voeten. Na het zorgvuldig drogen, ook tussen de tenen, dagelijks Courtin voetbalm of Courtin Icegel aanbrengen. Beide voorkomen nare geurtjes en hebben een ontstekingswerende en reinigende werking, maar de Icegel verfrist extra bij zwaar belaste benen en voeten en stimuleert de oppervlaktecirculatie. Schimmelnagels kunnen behandeld worden met Courtin Nagelolie, zie hierboven.  De droge voeten voor het aantrekken van sokken en schoenen, insprayen met de Antiseptische voet-deodorantspray verfrist en deodoriseert de voeten langdurig. Nare geurtjes worden geneutraliseerd. Spray op en onder de voet en wrijf in, ook tussen de tenen. De spray kan ook worden gebruikt om in schoenen te spuiten om nare geurtjes te neutraliseren. In ernstige gevallen kan Ghen, een antitranspiratie middel, uitkomst bieden.

 

Zware benen

Iedereen kent dat wel: na een dag veel staan of lopen voelen de voeten en benen zwaar en branderig aan. De benen hoog leggen is prettig en een voetbad met een eetlepel Courtin Antiseptische voetbad-gel is zelfs heerlijk. Maar ook als dit even niet mogelijk is doet de Antiseptische Icegel van Courtin   wonderen. Deze verfrissende gel die de oppervlaktecirculatie stimuleert, wordt direct opgenomen door de huid en laat geen vetfilm achter. Wanneer de gel zachtjes vanaf de voetzool naar de dij toe wordt ingemasseerd zal het zware gevoel snel verdwijnen. Voor in uw tas zijn ook handige miniatuurverpakkingen van de Courtin Icegel verkrijgbaar.

Tip voor dames in representatieve beroepen: de Courtin Icegel kunt u tussendoor op uw voeten en/of benen  aanbrengen, zelfs door uw panty heen!

 

Wratten

Gewone wratten (verruca vulgares) komen vaak voor. Meestal zitten ze groepsgewijs op handen en voeten. Mensen met sterk transpirerende voeten blijken een wat grotere vatbaarheid te hebben. Ze kunnen zeer pijnlijk zijn doordat ze in de voet gedrukt worden, ze worden dan ook nog wel eens verward met een likdoorn. Wratten zijn goedaardige huidgezwellen veroorzaakt door een virus (het humaan pappilliomavirus ofwel HPV) en zijn dan ook zeer besmettelijk. Bij gezonde mensen zal een wrat binnen ongeveer twee jaar spontaan verdwijnen omdat men dan voldoende afweerstoffen heeft opgebouwd. Als iemand niet of onvoldoende in staat is afweerstoffen tegen HPV te vormen, blijven de wratten aanwezig en moet van buitenaf worden ingegrepen.

 

De meest voorkomende behandeling is die met vloeibare stikstof (-195°C) door de huisarts of dermatoloog. Ook wegbranden (coaguleren), aanstippen met zuren of uitlepelen zijn mogelijkheden.  Er zijn legio huismiddeltjes bekend die de wratten zouden doen verdwijnen, denk aan het inwrijven met de binnenkant van tuinboonschillen of ochtendurine. In wezen berusten al deze middelen op het voorkomen van verdere verspreiding door desinfectie van het getroffen gebied.  Uitbreiding door herbesmetting voorkomen door middel van desinfectie is ook heel goed mogelijk  met de Courtin Antiseptische Pure Tea Tree Oil. Stip hiervoor 2-3 x daags met een in olie gedrenkt wattenstaafje alle wratten aan.

Deze methode werkt ook uitstekend bij de behandeling van waterwratjes (molluscum contagiosum) zie verder onder "Vlekjes & Bultjes"