Waar bestaan de verzend & handling kosten uit en waarom moet ik, ook bij een kleine bestelling, toch het volledige bedrag betalen?

De verzendkosten bestaan voor het overgrote deel uit de kosten die Post.nl in rekening brengt voor pakketpost. Of dit nu een groot of klein pakket is, met een hoge of lage waarde, zodra een zending niet door de brievenbus kan rekent Post.nl voor pakketpost binnen Nederland  € 6,75. Voor pakketten zwaarder dan 10kg en voor zendingen naar het buitenland liggen de tarieven hoger. Natuurlijk zouden ook wij graag zien dat dit voordeliger kan maar zo liggen helaas de tarieven en die van andere pakketdiensten zoals UPS en DPD zijn vaak nog veel hoger, Post.nl is dan ook meestal de voordeligste keuze.

De handlingkosten zijn kosten die los staan van het product maar wel gemaakt worden wanneer een pakket moet worden verzonden. Het gaat hierbij om kosten voor de verpakking (omdozen, luchtenveloppen, vulmateriaal etc.), de tijd die nodig is voor het samenstellen en verzendklaar maken van de bestelling en het maken van een factuur. Dit materiaal en de tijd die nodig is om e.e.a. uit te voeren kosten uiteraard ook geld maar kunnen niet in de prijs van de producten worden verrekend want ze zijn niet van toepassing wanneer iemand iets koopt bij een bezoek aan de praktijk.

Waarom verzenden andere/grote bedrijven wel gratis?

Dat doen ze niet! Dat kan zo lijken maar omdat het verzenden van pakketten nu eenmaal niet gratis is berekenen álle leveranciers verpakking- en verzendkosten, óók als ze dat niet apart vermelden! Een bedrijf dat namelijk uitsluitend per post levert, denk aan bijvoorbeeld Wehkamp of Bol, verwerkt deze kosten namelijk in hun prijs. Vanwege hun enorme omzetten kunnen ze wel goedkoop inkopen en prijsafspraken met besteldiensten maken. Soms houden ze het verzenden in eigen beheer waardoor het wat goedkoper kan zijn dan met een externe besteldienst maar ook dan kost het geld. Hoe dan ook: postorderbedrijven kunnen doen voorkomen alsof ze gratis verzenden maar die kosten zijn onzichtbaar in de verkoopprijs opgenomen.

Omdat cosmetics.nl de webwinkel is van een instituut dat daarnaast ook een vestiging heeft waar de producten direct kunnen worden aangeschaft, vinden wij het niet eerlijk om verzend & handlingkosten in onze verkoopprijs te verwerken, wanneer een klant een aanschaf doet in onze winkel zijn die kosten er immers niet. 

Kan het niet voor minder?

Ja, maar daarbij zijn twee factoren van invloed:

1. het bestelbedrag: Bij totaalbedragen vanaf € 50,- wordt er niet alleen korting berekend over de productprijzen maar nemen wij ook een deel van de verzendkosten voor onze rekening. Bij hogere orderbedragen zijn ze zelfs helemaal voor onze rekening.  Het kan daarom soms voordeliger zijn voor een klein bedrag extra te bestellen, voor een iets grotere hoeveelheid te kiezen (onaangebroken verpakkingen zijn zoals wettelijk voorgeschreven minimaal drie jaar houdbaar) of samen met iemand een bestelling te doen. In elk geval iets om rekening mee te houden.

2. het formaat van de artikelen: Zoals hierboven uitgelegd berekent een besteldienst, ónafhankelijk van de waarde, het volle pakkettarief zodra een pakje niet door de brievenbus kan. Nu leveren we ook artikelen die wél door de brievenbus passen maar helaas is de winkelsoftware niet in staat om te zien of aan het eind van een order alles klein genoeg is om in een brievenbusdoosje te passen. Er wordt dan ook altijd het, voor die ordergrootte geldende, verzendtarief berekend. Artikelen die als brievenbuspost kunnen worden verstuurd zijn herkenbaar door het erbij geplaatste envelop-icoontje. U wordt in dat geval aangeraden om voor een handmatige overschrijving te kiezen zodat u het aangepaste, verlaagde tarief betaald.  Wij kiezen altijd de voordeligste verzendmethode. Heeft u per Ideal de volledige verzend&handlingkosten betaald maar blijkt dit bij het verzendklaar maken niet nodig, dan ontvangt u bij het verzendbericht een krotingscode waarmee u bij uw volgende bestelling het teveel betaalde bedrag in mindering kunt brengen. U betaalt dus nooit te veel! U herkent artikelen die als brievenbuspakje verzonden kunnen worden aan dit icoon: