_________________________________________________________________________________________________________________

Fenne

_________________________________________________________________________________________________________________

Heerhugowaard, 18-11-2019

Vandaag was de crematie van Arnold, mijn lieve 'grote broer-buur' die vorige week, is overleden. Twee jaar geleden kreeg hij de diagnose Pancreascarcinoom en in die tijd heb ik erg met hem, zijn vrouw en kinderen meegeleefd. Maar het ging niet meer... Mooi en triest tegelijk, twee dagen na zijn dood werd hij postuum voor de tweede keer opa, Lieke's zusje Fenne werd geboren, leven en dood liggen in deze familie wel erg dicht bij elkaar.

Met mijn gedachten nog geheel bij het indrukwekkende afscheid sta ik met de auto op de parkeerplaats en wil net starten als de telefoon gaat: de huisarts, of ik even heb? Ja, natuurlijk. Geen moment komt het in mij op dat dit het moment is waarop mijn leven ineens een totaal andere wending neemt. Mijn bezoek aan het 2-jaarlijkse bevolkingsonderzoek een week geleden heb ik alweer uit mijn geheugen gewist.

'Ik bel omdat we de uitslag van het bevolkingsonderzoek binnen hebben en daarop zijn afwijkende cellen gevonden. Hier moet nader onderzoek naar gedaan worden en omdat we je zo kort mogelijk in spanning willen laten wachten heb ik voor morgen een afspraak voor je gemaakt bij de Mammapoli. Ik stuur je de verwijzing en een informatiepakket per mail toe.' Er volgen nog wat bemoedigende woorden en de toezegging dat ik met vragen altijd bij ze terecht kan maar ik krijg er niet veel meer uit dan 'O....euh... ok.... dank'

Nu doe ik al mijn hele volwassen leven braaf geregeld zelfonderzoek maar behalve een klein bobbeltje in 2006, dat een cyste bleek te zijn en uit weer uit zichzelf verdwenen is, heb ik nooit iets opgemerkt. Ook een uitgebreide sessie 's avonds levert niks op: niks geks, pijnlijks of afwijkends te vinden. Nou ja, ik ga het morgen wel meemaken, het is misschien gewoon weer zo'n cyste en al realiseer ik mij dat het ook iets serieus kan zijn, ik besluit dat ik geen zin heb mij daar nu al druk om te maken.